Títols

Sabadell, 1936

24,00 
ISBN: 978-84-9883-932-6
Data de publicació: 28/09/2017
Nombre de pàgines: 308
Col·lecció: Biblioteca Abat Oliba
Matèria: Història Contemporània, Història Local

Aquest llibre és el primer d'una sèrie, en la qual s'analitzarà el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. Aquesta ciutat, per les seves dimensions, pot ser un bon laboratori de proves per analitzar aquesta etapa a partir de comportaments personals, més enllà de les actuacions de partits polítics i sindicals i d'institucions governamentals, i servir de model per a altres estudis aplicats a altres ciutats mitjanes de la Catalunya industrial.
Aquesta anàlisi "micro" permet intentar superar algunes visions, amb un biaix excessivament ideològic, d'alguns dels nombrosos treballs que s'han publicat sobre el tema. En un context de guerra civil, amb el que comporta d'alteració del normal funcionament de les societats implicades, s'intenta fer un estudi d'aquest període convuls amb el màxim rigor possible i amb un esperit crític, tot indicant encerts i errors en els comportaments de dirigents i dirigits i procurant explicar-ne les causes.
El present volum vol ser una fotografia de la ciutat de Sabadell en vigílies de la guerra, que, en bona part, pot facilitar la comprensió del que va passar durant els anys del conflicte i en els immediatament posterior. Es tracta d'analitzar les característiques de la seva població, el creixement de la trama urbana, l'estructura empresarial i la conjuntura econòmica, la distribució de la riquesa, la composició i els comportaments dels diferents grups socials, la correlació de forces polítiques i sindicals i els enfrontaments entre partits i els conflictes laborals en la primera meitat de la dècada de 1930.
Segons Josep M. Benaul, autor del pròleg, "aquesta història més social pot proporcionar nous elements per a reinterpretar -confirmant, matisant o capgirant segons els casos- les visions obtingudes amb els enfocaments fins ara dominants i que en alguns aspectes comencen a mostrar rendiments decreixents".